Verantwoordelijkheid voor gezondheid

Wat denk jij? Kunnen we zelf (meer) verantwoordelijkheid nemen voor onze gezondheid of kunnen we er niets aan doen als we ziek worden? En hoe zit het met de genetische bepaling en hoe gaan we om met genezing?

Ik merk vaak dat mensen over ziektes en aandoeningen praten alsof ze er zelf niets aan kunnen doen, het buiten hen om is ontstaan en “zomaar” gebeuren. Ook hoor ik vaak mensen praten alsof de dokter hen beter gaat maken.

Ik denk als je goed naar onze huidige maatschappij durft te kijken en onze leefwijze onder de loep neemt, waaronder bijvoorbeeld: onze voeding en ons stresslevel, dan hoef je geen dokter of wetenschapper te zijn om in te zien dat we niet echt gezond leven.
Neem bijvoorbeeld de straling van mobiele telefoons, pc’s en wifi. Wist je dat hierdoor schildklierproblemen (en zelfs kanker) kunnen ontstaan. Denk eens aan al die kinderen die urenlang achter een IPad zitten?

Tip: probeer het gebruik van pc’s, mobieltjes etc. te minimaliseren, draag je mobiele telefoon nooit op je lichaam, leg hem niet naast je bed (maar liefst in een andere kamer of zet hem helemaal uit), bel zoveel mogelijk handfree en zet thuis je wifi (zoveel mogelijk) uit. Of kijk hier eens naar? Deze plak je op je telefoon, pc of tablet.

En wist je bijvoorbeeld dat meeste mensen niet voldoende, goed water drinken en dit ook diverse gezondheidsproblemen kan veroorzaken?
Let op: kraanwater bevat veel stoffen die onze gezondheid kunnen schaden!
Ik raad aan elke dag 30 ml. per kg. lichaamsgewicht gefilterd water te drinken.

Als ons lichaam niet goed gevoed word, teveel belast wordt met niet lichaamseigen stoffen, of als we bijvoorbeeld veel stress ervaren, kan ons lichaam letterlijk uit balans raken en worden we ziek.
Ik noem expliciet verschillende factoren omdat ziektes in de eerste plaats niet zomaar ontstaan maar deze met een of meerdere (maatschappelijke) factoren te maken kan hebben.

Wist je trouwens dat maar 5% van de kanker gevallen genetisch bepaald zijn?
Dit zette mij persoonlijk erg aan het denken….

Gelukkig zien steeds meer mensen in dat we zelf veel voor onze gezondheid kunnen doen en nemen we ook steeds meer (preventieve) verantwoordelijkheid hiervoor.
En wat betreft de “magische pil” van de dokter? Dit blijkt uit ervaring van velen toch niet altijd zo goed te “werken”.

Ik zeg niet dat we helemaal zonder medicijnen kunnen, maar ik weet en heb gezien dat er ontzettend veel mensen medicijnen slikken waarvan
punt 1:de geneeskracht niet (altijd) bewezen is
punt 2: ons lichaam en immuunsysteem belast
punt 3: ziekmakende bijverschijnselen heeft

Ik denk dat het daarom van groot belang is dat we verder kijken dan de ziekte op zich en vooral naar de oorzaak en het hele lichaam en geest gaan kijken.
Het zou toch mooi zijn als we de wereldwijde kennis aan geneeskunde transparant, zonder geld- en economische belangen en volgens de wetten van de natuur toe zouden gaan passen, en…… meer onze eigen verantwoordelijkheid gaan nemen?

Terwijl ik dit schrijf, ben ik Schiphol want ik vertrek zo dadelijk voor 10 dagen naar Indianapolis. Ik ben namelijk gevraagd om als Hippocrates Health Educator iemand te begeleiden die kanker heeft gehad en zijn leefstijl om wil gooien. Hij heeft ingezien dat voeding en leefstijl hier van invloed op kunnen zijn en wil nu alles leren omtrent de Hippocrates leef- en eetwijze. Ik ben dankbaar dat ik hiervoor ben gevraagd.

 

Pin It on Pinterest