Een wijze les van Hippocrates: masseer je borsten!

Borsten bestaan uit vet, klieren, bloedvaten, melkkanalen, bindweefsel, zenuwen en een heel netwerk van lymfevaten. De lymfatische vloeistof verlaat de borst door middel van dit netwerk van lymfevaten genaamd lymfeklieren. Deze lymfe knooppunten zijn verbonden door het gehele lichaam en fungeren als een belangrijke verdedigingslinie tegen ziektes in het lichaam. Het is dus van belang dat dit hele systeem goed werkt.
Als we een beha dragen en vaak ook nog met een beugel, kan dit de boel afknellen waardoor de werking stagneert. Als een beha (te) strak zit kan de lymfevloeistof de borst namelijk niet goed verlaten met alle gevolgen van dien. Er is trouwens onderzoek naar gedaan en het blijkt dat er een verband is tussen borstkanker en het dragen van een beugelbeha. (Ik draag alleen nog maar beha’s zonder beugel en van natuurlijke stof)

Lymfe zitten trouwens door ons hele lichaam. Heb je bijvoorbeeld een te strakke onderbroek of sokken aan en zie je een rode streep als je je uitkleed, dan raad ik je aan dit gebied even te masseren. Dit zie je ook vaak bij baby’s. Het is beter om die strakke sokjes uit te doen of wijdere te kopen.

Tips om je borsten te masseren

Tip voordat je begint:
Doe altijd wat goed voelt, het mag geen pijn doen en luister naar je lichaam. De ideale plek voor mij om dit te doen is onder de douche, voordat ik ga slapen. Het is belangrijk dat je kunt ontspannen dus kies jouw ideale plek en tijdstip.

Masseer of kneed elke borst met de klok mee. Doe dit door liftende en lichte druk-bewegingen toe te passen. Roteer je vingertoppen met milde massage bewegingen over de borst. Let op: het mag geen pijn doen! Doe alleen wat goed voelt.
Pas matige druk toe om de stagnerende vloeistoffen in de borst in beweging te zetten en af te voeren.
Begin daarna net naast je tepel en wrijf zacht met je vingertoppen naar de buitenkant van de borst, richting je oksel. Als je de hele borst hebt gehad, wrijf dan als laatste een paar seconde, met lichte druk, onder je oksel.

Mocht je tijdens het masseren iets raars voelen, laat dit altijd nakijken bij je arts.
Wil je een keer een hele check-up laten doen, maar wil je (net als ik) geen mammografie? Kies dan voor thermografie. Kijk voor  meer informatie op www.infraroodscreening.com en/of lees dit (hand)boek voor borstgezondheid.

Gezonde groet,
Suzanne

 

Pin It on Pinterest