Denk jij voor jezelf?

Het is toch best raar vind ik, als mensen in andere landen katten-of hondenvlees eten, vinden we dat een walgelijk idee en worden er petities opgezet. Terwijl het hier heel normaal is dat we varkens en koeien doodmaken voor menselijke consumptie. Wat is het verschil? Dit waren een aantal dingen die ik mij van jongs af aan al afvroeg.

We doen zoveel dingen omdat het “normaal” is, omdat onze ouders het doen of onze vrienden. Maar wat is “normaal”? Sommige mensen zeggen dat wij vlees nodig hebben om gezond te zijn. Waar halen deze mensen deze waarheid vandaan? Of zegt iedereen dat en praten we elkaar klakkeloos na? Vragen we ons weleens af of het écht waar is en vooral of het onze waarheid is? Denken wij voor onszelf?

Wat vlees eten betreft: ik heb de proef op de som genomen en heb nu ruim 3 jaar geen vlees gegeten. Ik kan niet anders zeggen: ik voel me er stukken beter bij. Niet alleen lichamelijk maar ook emotioneel, want ik wilde echt niet meer debet zijn aan het afmaken van dieren. Voor mij is een koe of een varken net zoveel waard als een hond of een kat. Zeker als ik in de ogen van zo’n dier kijk, dan weet ik genoeg. Ik ben niet meer of minder dan zij.

Ik vraag me ook af waar die slachthuizen staan. Zie jij ze weleens? Er gebeurt zoveel achter gesloten deuren. Denk ook bijvoorbeeld eens aan al die proefdieren (maar daar gaan we nu maar niet te veel over uitwijden). Wat voor soort mensen zouden daar werken? Ik wil hier zeker geen oordeel in vellen hoor, maar ik zou het niet kunnen. Ik denk wel dat als alle slachthuizen van glas zouden zijn, bijna niemand meer vlees zou eten.

Ergens in mijn achterhoofd heb ik altijd al gedacht dat wij mensen niet gemaakt zijn om dieren te eten en het aparte is dat ik nu weet waarom. Het maakt ons ziek. Dierlijke voeding creëert ongelooflijk veel ziektes. Er zijn veel onderzoeken die dit bevestigen en als ik terugdenk aan hoe ik me voelde toen ik dit nog (niet nadenkend en ergens tegen mijn zin in) at, weet ik nu dat het anders hoort. En mensen die zeggen dat wij vlees nodig hebben voor ijzer en dergelijke? Het klinkt lullig maar de vleesindustrie heeft haar marketing goed voor elkaar, we zijn er allemaal ingetrapt.

Grappig hoe dingen kunnen lopen en dat ik mij nu met natuurlijke gezondheid en plantaardige voeding bezig hou. Ik leer elke dag, net als iedereen. Ik luister graag naar anderen, maar ik denk tegelijkertijd wel graag voor mezelf. Ik hoop jij ook!

Met gezonde groet,
Suzanne Poot

 

Pin It on Pinterest