13 geweldige plantaardige calciumbronnen

~ 13 geweldige plantaardige calciumbronnen ~ 
Steeds meer mensen kiezen voor plantaardige voeding, en met de beste redenen.
Niet alleen voor de dieren, maar ook omdat men de gezondheidsvoordelen ervan in gaat zien. Maar er kunnen zeker ook vragen ontstaan als je geen (of minder) melk, kaas ofvlees meer eet, zoals: “Waar haal ik mijn calcium vandaan?”

En dit vind ik een logische vraag aangezien de meeste onder ons zijn opgevoed met het idee dat we calcium (vooral) uit melk en kaas halen (dacht ik vroeger ook altijd ;-))
Zeker in Nederland omdat wij een melk-producerend land zijn en ons vaak niet verteld is dat we weldegelijk calcium uit plantaardige bronnen kunnen halen.

Allereerst is het handig om te weten dat de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) is gesteld tussen 700-1200 mg.
Dit hangt o.a. af van hoe oud je bent. Minimaal wordt er 550 mg aangeraden en maximaal 2000 mg. voor een volwassene afhankelijk van je bouw en leefstijl.

13 geweldige plantaardige calcium bronnen

(mg. per 100 gram)

Sesamzaad 780 mg  
Chiazaad 613 mg
Amandelen 250 mg
Lijnzaad 250 mg
Hazelnoot 220 mg
Boerenkool 180 mg
Waterkers 180 mg
Zeekraal 150 mg
Paranoot 136 mg
Pistache 136 mg
Postelein 130 mg
Spinazie 120 mg
Tempeh 111 mg

Calcium hebben we natuurlijk nodig voor sterkte botten en ons gebit, maar ook draagt het bij aan:
* spierfunctie
* neurotransmissie
* bloedstolling
* juiste celdeling
* zenuwstelsel
etc..

Maar bovenstaande plantaardige calcium bronnen bevatten zoveel meer!
Vaak denken we in delen, terwijl het juist gaat om de som der delen. Natuurlijke plantaardige voeding bevat duizenden plantenstoffen en men is erachter gekomen dat bepaalde stoffen synergetisch kunnen werken. Ik bedoel hiermee dat stoffen elkaar kunnen versterken.

Voor wat calcium betreft, is het handig om te weten dat calcium i.i.g. nauw samenwerkt met o.a. magnesium. Ze werken als een team want calcium heeft magnesium nodig om goed opgenomen te worden. Tegelijkertijd doet magnesium ook het beste zijn werk als we genoeg calcium binnen krijgen. De beste verhouding is: Ca:mg  = 2:1

Calcium en magnesium zijn beide essentiele mineralen die we dus via onze voeding binnen moeten krijgen. En laat moeder natuur dit nu perfect voor ons bedacht hebben…. veelal in de juiste ratio.

Mijn tip:
varieer lekker met bovenstaande voedingsbronnen (en drink “groene melk” 😉 zie filmpje verderop. 

Weetje
Koemelk is vanuit de natuur puur en alleen bedoeld om kalfjes te voeden en op kracht te brengen. Niet een volwassen dier drinkt melk en ook wij hebben dit niet nodig. Als je als mens dierlijk melk drinkt, kun je juist gezondheidsproblemen creëren omdat er o.a. caseïne inzit, omdat we het niet goed verteren en omdat de verhoudingen aan mineralen niet “kloppen”. Lees vooral het boek  “Dairy Deception” als hier meer over wilt weten. (aanrader!) Klik hier. Je zult versteld staan!


~Zelf ervaarde ik wat de beste plantaardige voeding op aarde en uit de wateren met me deed, zowel lichamelijk als geestelijk.
In een woord – WOW! 

Ik leerde en ervaarde het tijdens mijn verblijven bij het Hippocrates health institute waar ik in 2011 voor de eerste keer was, daarna nog 2x ben geweest en de opleiding tot health educator volgde. Wil jij ook naar dit instituut? Laat het me gerust weten als je vragen hebt of lees mijn boek Rauw, naakt en gezond.

Wil jij ook lekkere plantaardige melk maken? 

Bekijk dan vooral mijn filmpje “Groene melk maken”
(een van mijn favorieten en zoo leuk om te maken!)

Wil jij ook zo’n geweldige blender uit het filmpje? Je krijgt nu een super korting!
Kijk hier
En oja…. de zeefzak uit het filmpje vind je eventueel hier

Ik hoop dat je vaker voor deze geweldige plantaardige bronnen zult kiezen en dat het jouw gezondheid ook maar mag boosten…  net als het mijne.

Gezonde groet,
Suzanne Poot 

Wil je meer plantaardig eten, je gezondheid zoveel mogelijk in eigen hand nemen en kennis opdoen vanuit het langsbestaande gezondheidsinstituut ter wereld?
Ik heb een uitgebreid online programma gemaakt waarin ik bergen kennis deel, recepten en nog veel meer. Bekijk wat het voor jou kan betekenen op
www.suzannepoot.nl/myhh 

Pin It on Pinterest