Sapvasten, hoe doe je dat en waar is het goed voor?

Voordat ik uitleg hoe ik dit al jarenlang doe en al mijn tips met je deel, wil ik je graag vertellen waarom ik regelmatig sapvast. 

Het was in 2011. Ik was toen 35 en zat totaal niet lekker in mijn vel! 
Ik had weinig energie en allerlei klachten. Totdat ik naar het langstbestaande gezondheidsinstituut ter wereld ging. Daar leerde ik over de kracht van puur plantaardige voeding, natuurlijke leefstijl en… 
ik ervaarde mijn eerste sapvast. 

Wat een ervaring! 
Een dag niet eten, alleen maar sappen drinken. Geen vast voedsel, dus ook geen smoothies omdat we deze dag geen vezels binnen willen krijgen. 
En eerlijk: ik zag er als een berg tegenop, maar ze passen dat daar al 65 jaar toe, met groots resultaat! Dus ik sprong in het diepe, volgde alle aanwijzingen op en het viel eigenlijk best mee. Ik was wel wat moe en had een zwaar hoofd, maar het gevoel erna was heerlijk! 
Ik voelde me een stuk blijder. Had veel meer energie. Kon helderder denken en klachten verdwenen. 

Sapvasten ~ Een eeuwenoude methode om je gezondheid een boost te geven!

Men weet al eeuwenlang wat vasten voor de gezondheid betekent. Door even geen vast voedsel te eten, geef je jouw lichaam rust. De energie die anders naar je vertering gaat, kan nu ingezet worden om je lichaam en alle cellen te ontgiften, te voeden en te helen. 

Sapvasten – Hoe doe je dat en waar is het goed voor? 

Waarom vasten op sappen?

 • Je lichaam krijgt zo de kans om te ontgiften
 • Je lichaam krijgt rust omdat ze even geen vast voedsel hoeft te verteren
 • Verse groenten- en/of fruitsappen zitten boordevol voedingsstoffen, enzymen en duizenden nuttige plantaardige stoffen die ons lichaam optimaal helpen te reinigen en te voeden
 • Nutriënten uit verse groente- en fruitsappen zijn direct opneembaar
 • Ons lichaam bestaat uit energie, verse sappen leveren directe energie!

  TIP! Kies het liefst groentesappen en of een mix van groente,- en fruitsappen. Neem liever niet alleen fruitsap omdat dit te zoet is. 
  Je haalt het meeste gezondheidsvoordeel uit groentesap. 

De voordelen van sap-vasten

 • Je krijgt meer energie
 • Je gaat helderder denken
 • Je voelt je fitter
 • Je voelt je lichter
 • Je kunt erdoor afvallen
 • Je huid wordt mooier
 • Kan helpen bij allergie(n)
 • Je zicht kan verbeteren
 • Je straalt meer
 • Je haar glanst meer
 • Je ontlasting verbetert
 • Je voelt je een blijder en gelukkiger mens

Mag iedereen (sap)vasten?


Mocht je gezondheidsuitdagingen hebben, ziek zijn of om wat voor reden dan ook twijfelen of je mag (sap)vasten, vraag het ten alle tijden na aan je huisarts.
Heb je een lever- of nierprobleem of suikerziekte, dan raad ik je sowieso af om te (sap)vasten. Voel je je lichamelijk of geestelijk zwak, dan raad ik ook niet aan om te vasten. Ook als je zwanger bent, raad ik (sap)vasten af.  


Welke manier is de beste?


Het is veruit het beste om slowjuice sappen te drinken. 
Dit sap is gemaakt met een slowjuicer en de naam zegt het al. Dit apparaat perst op lage toeren het energierijke sap uit je verse groente-en of fruit. In een slowjuicer komt geen hitte door wrijving vrij, op deze manier behoud je de voedingsstoffen, andere plantaardige stoffen, enzymen en energie! Ben je op zoek naar een goede slowjuicer, kijk dan hier
Je kunt ook je slowjuicesapjes online bestellen, ideaal voor sap-vastkuur. 

Let op! 
De meeste kant en klare sappen zijn gepasteuriseerd. Deze missen alle belangrijke stoffen. Hetzelfde geldt voor sappen gemaakt met een sapcentrifuge. Hier treedt verhitting op waardoor je essentiele stoffen, enzymen en energie verliest. Kies dus liefst voor slowjuicesappen. 

Zelf juice ik vaak zelf mijn sappen, maar onlangs maakte ik kennis met de sapjes van www.sap.je 
Ik stond versteld van de smaken, de soorten ingredienten en de combinaties ervan (hier is echt over nagedacht!).  
De sapjes smaken erg lekker en het bespaarde me veel tijd. 
Plus de sapjes zitten in glas. Beter kan niet! Al bij al: ideaal om een sapvast te doen! 

Sapje heeft diverse pakketten samengesteld om het nog makkelijker te maken. Bekijk hier hun site (en het verhaal van deze gepassioneerde mensen zal je zeker inspireren!) 

Voor deze sap-vastdag heb ik gekozen voor het detox kuur pakket voor 1 dag van sapje.

Mijn stappenplan – 
1 detox sapvastdag www.sapje.nl

TIP: 
Voordat ik naar bed ga haal ik al mijn sapjes voor de volgende dag uit de vriezer en zet ze in de koelkast zodat ik op mijn sapvastdag niet misgrijp en ze gelijk kan drinken.

1.  Zodra ik wakker word (rond 07.00 uur) neem ik de Purify. Dit is een shot met o.a. tarwegrassap. Een zeer goede start van deze detox dag! Let op: drink hierna eventueel een glas lauw water omdat dit sap sterk ontgift. 

2.  Rond 07.30 uur neem ik het Detox sapje. 
Dit maakt dat mijn lichaam en al mijn organen hulp krijgen met detoxen plus het voedt optimaal! Dit is trouwens tevens mijn ontbijt.

3. Na een uurtje (rond 08.30 uur) drink ik de Cleanse. 
Dit is een shot – mix van misschien wel de meest krachtige plantensoorten op aarde! Denk aan peterselie, koriander, rozemarijn, salie, citroen. (WOW, wat een kracht zit er in moeder natuur!) 

4. Na weer een uurtje (rond 09.30 uur) neem ik nog nog een shot: de Immunity. 
Hier zit o.a. gember in, sinaasappel en aloe vera. Dit helpt o.a. bij de vertering en de darmen bij het opruimen.

5. Tussen de middag (12.00 uur – lunch) neem ik de Recharge.
Dit is een heel volwaardige sap met o.a. boerenkool, peterselie, komkommer, spinazie en nog veel meer pure biologische plantaardige voedingsbronnen die  niet alleen optimaal voeden, ook weer helpt met ontgiften en bergen energie geeft!

6. Rond 14.00 uur neem ik de Fuel. 
Hier zit o.a. Venkel, komkommer en spinazie, munt en vanille in. Echt een sapje wat zijn naam eer aan doet! Dit sapje voelt letterlijk als brandstof en ideaal om de middag te starten.

7. Rond 15.00 uur drink ik Kick. 
Dit alkaline water bevat gember, citroen en kurkuma wat het lichaam helpt om alkalizer te worden (zuurstofrijk!) en helpt tevens ook weer bij het ontgiften en om ontstekingen tegen te gaan! 

NB: 
Dit is sowieso een aanrader om regelmatig te drinken, ook als je geen sapvast doet. Het geeft je letterlijk een Kick door de gember! Plus je lichaam heeft zoveel baat bij al die plantenstoffen en helpt je lichaam alkalisch te houden. 

8. Om 16.30 uur ga ik Wild 😉

Dit is een heel bijzondere sap aangezien hier het geweldige hennep(olie) in zit. Hennep biedt het lichaam zoveel krachtige plantenstoffen! 
Samen met o.a. komkommer en bleekselderij is dit een heel heilzame sap. 

Optie: Je kunt ook kiezen voor Energy. Deze is wat zoeter o.a door de biet. Een supersapje o.a. voor de lever. 

9. Als avondsapje (of eigenlijk soepje) neemt ik de Broccolisoep. 
Ik heb deze al eerder uit de koeling gehaald omdat ik deze niet te koud wil drinken. Broccoli is een Brassica groente en maakt een van de meest krachtige groente voor onze gezondheid. Tip: ik zou hier zeker eens op googlen (y). 

10. In de avond drink ik twee koppen thee. 
Sap.je heeft heerlijke kamille thee- in hun 1 dag sap-kuurpakket, maar je kunt ook een andere goede kruidenthee nemen (naar smaak). 

En tussendoor neem ik af en toe wat water (liefst gefilterd). 

Tips voordat je begint. 
En wat kun je het beste de dag ervoor eten? 

Plan je detoxdag van te voren. Kies liefst een dag wanneer je tijd voor jezelf hebt. Bijvoorbeeld als je niet werkt, in het weekend. 
Ik raad aan om minimaal een dag voordat je gaat sapvasten, niet te zwaar te eten. Vermijd dus vooral vlees, pasta’s, kaas en andere zware, vette maaltijden. Eet ook minder of geen brood. 
Wat je beter kunt eten is: soep, crackers met spread, een stuk fruit, groente met wat rijst en ‘s avonds alleen water en of thee nemen. Eet alleen puur en geen fabrieksproducten. Minder je suiker en zout inname en laat ook vooral de koffie en thee staan. 

Handige tips tijdens een sapvast dag!

 1. Plan niet teveel (of liever niets) in op je sapvastdag, zodat wanneer je moe bent, je rust kunt pakken.
 2. Sommige mensen krijgen hoofdpijn of worden lusteloos en het is dan fijn om niets op de agenda te hebben. Ga vooral een half uurtje (of langer) slapen als je lichaam hierom vraagt.  Drink ook af en toe een extra glaasje water. 
 3. Als je je goed voelt, ga dan vooral een wandeling buiten maken. Adem diep in en uit, dit helpt bij het ontgiften.
 4. Het is niet handig om te sporten tijdens een sapvastdag. Dit kan echt teveel zijn voor je lichaam.
 5. Door het ontgiften kan er aanslag op je tong komen. Gebruik hiervoor de tongschraper (ochtend en avond). Deze vind je hier.
 6. Om je detox proces extra en optimaal te helpen, doe dan de dag na je kuur een klysma (dit kun je gewoon thuis doen, makkelijk en doet geen pijn). Een klysma-set vind je hier.
 7. Ga in een warm bad (eventueel met Epsom zout) liggen, dit helpt tevens het proces van detoxen.
 8. Drink tussendoor en vooral na een bad extra water. 
 9. Ga ‘s avonds lekker op tijd naar bed. Je lichaam kan de rust goed gebruiken! 

Kan ik langer sapvasten dan 1 dag?

Je kunt een sapdag eventueel de dag erna herhalen. 
Ik zou maximaal voor 3 sapvastdagen achter elkaar gaan. Houd dan minimaal een week rust. Maar een dag kan al zoveel voor je gezondheid doen, dus ik zou zeker de eerste keer 1 dag doen.
Onderschat niet wat het met je lichaam en geest doet en voel vooral wat goed voelt voor jou! Luister altijd naar je eigen lichaam.

Wat eet ik de dag erna? 

Het is aan te raden om de dag erna langzaam aan te beginnen met vast voedsel en dus ook (net als de dag ervoor) niet te zwaar te eten. 
Vermijd dus vlees, pasta’s, kaas en andere zware, vette maaltijden. Eet ook nog geen brood. 

Wat je beter kunt eten is: soep, crackers met spread, een stuk fruit, groente met wat rijst en ‘s avonds alleen water en of thee nemen. Wees ook voorzichtig met koffie en gewone thee. Je lichaam is nog aan het ontgiften. Bouw het dus vooral langzaam op. En blijf vooral lekker veel water drinken en neem liefst elke dag een sapje. Deze hoeveelheid snel opneembare en optimale voedingsstoffen kan je lichaam namelijk altijd goed gebruiken! 

Wil jij ook sapvasten en je gezondheid een boost geven?

Je kunt deze heerlijke, biologische slowjuice-sapjes online bestellen bij www.sap.je

De 1 daagse detox sapvastdag zoals ik hem heb gedaan vind je hier: https://www.sap.je/winkel/kuur/detox-kuur-1dag/

Ik wens je alle gezondheid!

P.s. 
Heb je mijn plantbased detox ebook al? 
In dit ebook deel ik recepten en mijn beste tips om in 48 uur je gezondheid meer in eigen hand te nemen ~ natuurlijk en plantaardig!

Download hem hier nu gratis en ontvang mijn ebook direct in je mailbox!

Pin It on Pinterest