Simpele Detox tips die je zeker toe wilt passen!

Sta jij er weleens bij stil dat je hele lichaam, al je cellen en organen constant voor jou aan het werk zijn?
Ik zal je eerlijk zeggen…. vroeger dacht ik hier echt niet over na.
Ik leefde gewoon, was druk met van alles en nog wat en dacht niet na over mijn lichaam. Het werkte toch? Ook dacht ik niet na over de impact van voedsel op mijn lichaam, zowel in “positieve” als “negatieve” zin. Ik at gewoon, als het maar lekker was 😉

Het is eigenlijk bijzonder knap, want ons lichaam is 24/7 tot op minuscuul celniveau aan het werk om de boel in balans te houden, ook wel homeostase genoemd. Alles wordt elke nanoseconde in perfecte banen geleid.

Maar of we nu willen of niet; we hebben ook met veel “schadelijke” stoffen te maken. Zeker nu!
Want we leven helaas in een tijd waarin het gebruik van chemische stoffen in ons dagelijks leven nog nooit zo groot is geweest. Ook ontkomen we bijna niet aan de onnatuurlijke e-nummers in onze voeding en denk ook aan luchtvervuiling etc.

En stel je eens voor…
Je hebt jarenlang regelmatig (of veel) bewerkt voedsel gegeten zoals: koekjes, patat, pizza, pasta’s of brood. Maar denk ook aan: kaas, ander dierlijk voedsel, alcohol, geraffineerd suiker, koffie en frisdrank.
Dit soort voedsel is zwaar om te verteren, onttrekt overigens veel mineralen uit het lichaam en bevat vaak belastende of giftige stoffen. De kans bestaat dat het lichaam uit balans raakt met alle gevolgen van dien.

Het is dus van belang dat we dit in de gaten houden en ingrijpen!
Want wij hebben weldegelijk invloed op de hoeveelheid schadelijke stoffen die we binnenkrijgen en het hele proces. We hebben onze gezondheid veel meer in de hand dan we vaak denken…

Ons lichaam zit ingenieus, wonderlijk in elkaar en kan veel hebben, maar het is zeker aan te raden om dit proces aan de ene kant zo goed mogelijk te ondersteunen en aan de andere kant zo min mogelijk te belasten.

Eigenlijk is ons lichaam een fabriek met diverse afdelingen ofwel organen, die separaat van elkaar werken maar ook samenwerken!

En al onze cellen hebben als het ware een soort werkertjes die ongewenste stoffen op willen ruimen en af willen voeren. De organen in deze fabriek helpen mee in dit proces, hebben allemaal hun eigen functie en zijn gekoppeld aan elkaar. De hele fabriek zorgt dus o.a. dat schadelijke stoffen afgevoerd worden.

Dikke darm => Vast afval management

Door lange(re) tijd “verkeerd” voedsel te eten, kan in de dikke darm een slijmerige, rubberachtige laag aan de wanden vastgeplakt komen te zitten. Voedsel dat niet goed verteerd is, kan blijven hangen en/of is gaan rotten. Er zijn mensen waarbij na een darmspoeling een pond tot een aantal ponden afval afgevoerd wordt. Dit omdat de darm het zelf niet meer aan kan.

Tip

Je kunt jouw darmen wat op gang helpen door af en toe een klysma te doen. Een complete klysmaset kun je hier bestellen. Je ontvangt er een uitgebreide handleiding bij. Lees hier verder over de gezondheidsvoordelen. Ook raad ik zeker aan om eens darmspoeling te doen. Kijk online voor een goede Colon Hydro therapeut die je kan begeleiden. 

Nieren => Water management

De nieren zorgen er o.a. voor dat het bloed alkaline blijft door zure afvalstoffen uit ons lichaam te filteren.

Tip

Je helpt je nieren enorm door genoeg schoon, gefilterd water te drinken en verse alkaliserende, groene groentesappen te drinken. Houd aan dat je voor elk kilo lichaamsgewicht 30ml. water (of vers groentesap) drinkt. Ben je op zoek naar een goed waterfilter, kijk dan hier.

Lever => Het “recycle centrum

“Dit orgaan scheidt de slechte stoffen van de goede en stuurt de giftige stoffen door om het lichaam te verlaten. Als dit belangrijke eliminatie orgaan verstopt is, kan de lever de giftige stoffen terug naar het bloed sturen of zelfs opslaan in het weefsel. Het is aan te raden om Chlorella in te nemen aangezien deze alg helpt met ontgiften. Drink er te allen tijden goed en genoeg water bij.

Tip 

Doe ook eens een klysma met lauw gefilterd water (of tarwegrassap). 
Op deze manier krijgt je lever een direct schot en helpt gifstoffen direct uit het bloed en lever te verwijderen en af te voeren. Je vindt hier klysmasets 

Longen => Luchtreiniging en zuurstof beheer

In de longen vindt gasuitwisseling plaats.
De longen voeren zuurstof direct in de bloedbaan terwijl ze tegelijkertijd CO2 verwijdert dat in elke cel geproduceerd wordt en weer afgeeft aan de longlucht.

Het is leuk om te weten dat planten ook gassen uitwisselen. Dit gebeurt door de huidmondjes in en uit het blad. Koolstofdioxide (CO2) wordt door de cellen in het blad gebruikt voor fotosynthese en zuurstof (O2) wordt weer door de cellen afgegeven.

Tip

Breng regelmatig tijd door in een bos of park en adem diep in en uit. Zo kan moeder natuur al jouw cellen optimaal van verse zuurstof voorzien met alle gezondheidsvoordelen van dien, plus dat je het detox-proces een handje helpt. 

Lymfe => Groots afvoer netwerk 

Dit ingewikkelde netwerk van buizen (door het hele lichaam!) draagt groots bij aan het afvoeren van afval van de cellen aan het lichaam, om uiteindelijk door andere organen uitgescheiden te worden. Grote lymfeklieren werken als reservoirs, hieronder vallen o.a. de amandelen, thymus (zwezerik), maar ook de milt. De klieren neigen op te zwellen tijdens ontgifting.

Tips

1. Beweeg regelmatig. Loop, wandel, maakt niet uit wat je doet maar beweeg! Hierdoor activeer je jouw lymfe. Als we zitten of liggen gebeurt dit namelijk niet. 
2. Laat je regelmatig masseren en vraag naar een lymfe-drynage massage
3. Drybrush je huid voordat je gaat douchen. Lees hier verder over de gezondheidsvoordelen van een huidborstel. 
4. Draag geen strakke bh’s/beugelbh’s of kleding waardoor rode strepen ontstaan. Dit stagneert/blokkeert de lymfe. Let ook op sokken, vooral bij kinderen. 

Huid => Super hulporgaan

De huid is het orgaan met het grootste oppervlakte. Naast temperatuurregeling en vochtgehalte van de huid, functioneert de huid vaak als ondersteuning voor de andere “eliminatieorganen”. Huidaandoeningen zijn daarom vaak manifestaties van reacties van onderliggende organen.

Als je erover nadenkt hebben deze 6 organen eigenlijk best wat met ons te stellen?!

Algemene tips om jouw ingenieuze proces te ondersteunen

1. Eet veel verse biologische groente, liefst rauw en eet alleen rijp fruit (liefst in de ochtend). Kies vooral voor veel groene bladgroente.

2. Drink elke dag een groentesap gemaakt m.b.v. een slowjuicer.
(Je vindt hier goede slowjuicers)

3. Neem regelmatig Chlorella in. Deze alg ondersteunt niet alleen tijdens ontgiften, maar helpt ook straling af te voeren en bevat veel eiwit en andere essentiele voedingsstoffen. Je vindt hier tabletten. Ook is chlorella in poedervorm verkrijgbaar, handig in smoothie, sap of water.

4. Bezoek regelmatig de sauna en het liefst de infraroodsauna.
De infraroodsauna helpt om jouw cellen van binnenuit te ontgiften. Het is belangrijk om tijdens en na de sauna veel goed/gefilterd water te drinken om vrijgekomen stoffen uit het lichaam af te voeren. De nieuwste therapeutische sauna vind je hier.

5. Beweeg of sport regelmatig. Liefst elke dag minimaal 40 minuten. Denk aan aerobic, krachttraining of bijv. trampolinespringen. Maar ook lekker doorwandelen in de buitenlucht helpt je lichaam al ontzettend!

6. Zorg dat je goed en aan een stuk slaapt en dat je voldoende rust krijgt.

7. Boek een detox weekje (in een zonnig land) 😉

Al pas je maar een of een paar dingen toe? Alle beetjes helpen!
Je lichaam zal je dankbaar zijn. Laat me vooral weten hoe jij dit ervaart? Ik ben benieuwd!

Gezonde groet,

P.s. Heb je mijn 48 uurs plantbased ebook al gedownload? 

Ontdek en leer hoe je makkelijk in 48 uur jezelf niet alleen optimaal verzorgd maar ook detoxed. Je kunt dit waardevolle ebook vol tips en recepten nu gratis downloaden.

Klik hier en ontvang dit waardevolle ebook direct gratis in je mailbox!

Pin It on Pinterest