De noodklok luidt

Van de week las ik op NU.nl onderstaand bericht met als titel: ‘Obesitas kost wereldwijd 2 biljoen dollar’

De kosten van obesitas zijn wereldwijd gestegen tot 2 biljoen dollar (1,6 biljoen euro), bijna evenveel als de kosten van roken of de gezamenlijke kosten van gewapend geweld, terrorisme en oorlog. Dat heeft onderzoeksinstituut McKinsey berekend.
Ruim twee miljard mensen, zo’n dertig procent van de wereldbevolking, is te zwaar of obees, aldus het onderzoeksrapport, dat donderdag werd vrijgegeven. McKinsey schat dat als de huidige trend aanhoudt in 2030 bijna de helft van de wereldbevolking aan overgewicht zal lijden. (bron: NU.nl)

Maar wist je bijvoorbeeld ook dat er in Nederland ruim 1 miljoen mensen diabetes hebben en meer dan 5 miljoen mensen chronisch ziek zijn? Dit zijn alarmerende cijfers, een noodklok die al even luidt!
De grote vraag is natuurlijk: hoe heeft het zover kunnen komen en wat kunnen we eraan doen?

We weten allemaal wel dat we gezond moeten eten, regelmatig moeten bewegen etc., maar als we dit allemaal weten, waarom stijgen deze cijfers dan naar zulke bizarre hoogtes?
Ik denk dat het “probleem” en tevens een “oplossing” onder andere kan zitten in een paar factoren, te weten:
1. kennis delen
2. bewustwording
3. verantwoordelijkheid nemen
4. gemeenschappelijk belang inzien.

Kennis delen

Wist je bijvoorbeeld dat de voedingsindustrie bewust suiker in producten doet omdat de consument (jij en ik dus) het product dan lekker(der) vindt, dit verslavend werkt en we er daarom meer van gaan eten? Suiker veroorzaakt veel klachten en ziektes en versnelt het verouderingsproces.
En wist je dat wij allemaal verslaafd zijn geraakt (of gemaakt?) aan suiker, zout en vet?
Draai je blikje, pakje, zakje of drankje eens om en kijk wat erin zit. Bijna overal is suiker aan toegevoegd, helaas begint het al in kindervoeding. Ik las pas ergens dat we vijftig jaar geleden gemiddeld 1 kilo suiker per jaar eten, het gemiddelde staat nu op maar liefst 50 kilo per jaar!

Daar blijft het niet bij, want er worden namelijk nog veel meer chemische stoffen aan onze voeding toegevoegd wat maakt dat wij er meer van gaan eten.
Neem bijvoorbeeld het gevaarlijke E621. Dit stofje gaat schuil onder meer dan dertig verschillende namen. Het zorgt ervoor dat we een zak chips in een keer op willen eten, of niet van dat overheerlijke koekje af kunnen blijven. Dit stofje kan helaas o.a. kanker, hartkloppingen, diabetes etc. veroorzaken. Wil je meer over dit onderwerp weten dan raad ik je de boeken “Wat zit er in uw eten” en “100 jaar medische leugens” aan.

N.B. In mijn boek Rauw, Naakt en Gezond komen een aantal e-nummers, mijn ervaringen hiermee en met suikers, trouwens ook aan bod.

Bewustwording

Als je je bewust wordt van bovenstaande en andere voedings-en gezondheidsfeiten, dan ga je hoogstwaarschijnlijk met andere ogen naar voeding (en leefstijl) kijken en andere keuzes maken.

Verantwoordelijkheid nemen

Als je je bewust bent geworden hoe deze industrie, en wij als mens, in elkaar zitten, ligt het zeer voor de hand dat je je verantwoordelijkheid gaat nemen. We willen toch het beste voor onszelf en onze kinderen?

Het begint allemaal met jezelf informeren. Wil je hier meer over lezen? Er zijn legio boeken en dvd’s op markt, Je kunt ook een kijkje nemen in de webshop.
Heb je trouwens de film “Eating” al gezien? Een aanrader! Je kunt hem hier bestellen.

Gemeenschappelijk belang

Hoe fijn zou het zijn als we allemaal gezond(er), energieker zouden zijn en lekker in ons vel zouden zitten? Want het draait uiteindelijk toch om een goede kwaliteit van leven?
Als we gezonder eten en leven, zouden we wellicht minder snel naar pillen of andere medicijnen hoeven grijpen en zouden de ziektekosten drastisch kunnen dalen. Want laten we eerlijk zijn: het is toch niet meer betaalbaar op deze manier? Ook een reden dat er iets moet veranderen, vind je niet?

Als we het gemeenschappelijke belang inzien en elkaar het beste gunnen, onze verantwoordelijkheid nemen, bewust worden wat er aan de hand is en kennis met elkaar delen, dan denk ik dat we met z’n allen een gezonde(re), eerlijke en transparante gemeenschap kunnen creëren. Doe je mee?

*****************************************

Voor het nieuwe jaar hebben we al een aantal workshop gepland.
Wil jij gezond(er) het nieuwe jaar in en jouw gezondheid een boost geven?
Op woensdag avond 14 januari geef ik de Detox workshop in regio Westland. De kosten zijn 20 euro per persoon.
Je kunt je hier aanmelden. Let op: vol = vol.

Er zijn in januari drie workshops kiemgroente kweken.
Er zijn maar weinig soorten voeding die meer nutriënten bevatten dan kiemgroente. Zelf kweken is goedkoop en leuk om te doen.
Wil je meedoen? Wees er dan snel bij en geef je hier op. Ook hier geldt: vol = vol.

Donderdag avond 8 januari  – Soest (regio Utrecht)
Zondag middag 11 januari –  Soest (regio Utrecht)
Woensdag avond 21 januari – Honselersdijk (regio Westland)

Ik wens je alvast gezellige, liefdevolle & gezonde feestdagen.
Suzanne Poot         

 

Pin It on Pinterest