10 producten die we dagelijks gebruiken en beter kunt vermijden

Steeds vaker komt naar buiten dat naast voeding en beweging andere factoren ook grote invloed hebben op onze gezondheid.
Bij het Hippocrates health institute leerde ik dat naast voeding, beweging en mindset veel van onze dagelijkse gebruiksartikelen verborgen gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Dit komt door de duizenden chemische stoffen die fabrikanten sinds de tweede wereld oorlog gebruiken. Het is dus nog niet zo heel lang dat we aan al die stoffen bloot worden gesteld, wat ons eigenlijk een soort proefkonijnen maakt. Er zijn onderzoeken geweest die een link legden tussen diverse chemische stoffen en bijvoorbeeld Autisme, ADHD, ADD, Alzheimer etc. Gelukkig worden we steeds bewuster, komt er steeds meer aan het licht en nemen steeds meer mensen hun eigen verantwoordelijk door weloverwogen keuzes te maken.

1. Plastic voedsel containers en flessen 

Plastic bevat chemicaliën zoals bisfenol-A (BPA), bisfenol-S (BPS) en ftalaten. Deze stoffen kunnen lekken in onze voeding, water en andere drankjes en kunnen het immuunsysteem onderdrukken, hormonen ontregelen, vruchtbaarheidsproblemen veroorzaken, agressiviteit verhogen, het IQ verminderen en o.a. kanker veroorzaken.

Tip: kies liefst voor flessen en bewaardozen van rvs of glas. Kijk hier voor glazen drinkflessen.

2. Pannen met anti-aanbaklaag (teflon) – PFOA

Indien je nog pannen met anti-aanbaklaag (Teflon) gebruikt, let dan op! Deze bevat namelijk een chemische stof genaamd perfluoroctaanzuur (PFOA). Sinds 2001 is bekend dat het de volgende gezondheidsproblemen kan veroorzaken: leverkanker, zaadbalkanker, een verhoogd cholesterolgehalte, hormoonverstoring, colitis ulcerosa (een ontstekingsziekte van de dikke darm), verminderde vruchtbaarheid, nierkanker, blaaskanker en geboorte-afwijkingen. Meer weten over het grote teflon schandaal? Lees hier verder.

Tip: kies alleen keramische of glazen pannen, stoom je groente in een stoompan of liever nog: ga voor rauw plantaardige voeding!
Keramische pannen en stoompannen vind je o.a. hier op de site van aHealthylife.

Let op: PFOA vind je trouwens ook in andere keukenartikelen, pizzadozen, kleding, meubels en tapijten.

3. Luchtverfrissers

Deze bevatten vaak 2, 5-dichloorfenol (2, 5-DCP), een metaboliet van 1,4-dichloorbenzeen, wat vroegtijdige puberteit en andere gezondheidsproblemen waaronder kanker kan veroorzaken. Tevens bevat het vaak hormoon-ontregelende ftalaten.

Tip: gebruik etherische oliën in een aromaverdamper als je een ruimte lekker wilt laten geuren. Deze oliën kunnen tevens zeer helend werken!

4. Antibacteriële zepen – Triclosan

Regelmatig desinfecteren van het lichaam kan op lange termijn tot meer kwaad dan goed leiden. Niet alleen kunnen er resistente bacteriën ontwikkelen, maar is het antibacteriële bestanddeel zoals Triclosan gelinkt aan een aantal schadelijke gezondheidseffecten, vooral bij jonge kinderen! Triclosan is een ontsmettende stof die kan zorgen voor: allergieën, schildklier disfunctie en gewichtstoename maar is ook van invloed op onze hormoonhuishouding. Er zijn ook testen gedaan waaruit bleek dat Triclosan tumoren veroorzaakt.

Let op: Triclosan zit niet alleen in de meeste handzeep maar ook in snijplanken, speelgoed, acne crème en sommige tandpasta.

5. Schoonmaakproducten

Meeste schoonmaakproducten van bekende merken waar we ons huis mee schoonmaken zitten bomvol chemische stoffen die niet alleen je gezondheid schade toebrengen maar ook het milieu ontzettend belasten! Een aantal bevat irriterende stoffen zoals ammonia, dat schade kan veroorzaken aan nieren en lever. En wist je dat Chloor kankerverwekkend is, net zoals formaldehyde? De meeste schoonmaakmiddelen bevatten tevens conserveermiddelen, geur en kleurstoffen die de hormoonhuishouding verstoren en ademhalingsproblemen kunnen veroorzaken.

Tip: gebruik schoonmaakazijn om je ramen schoon te maken en het natuurlijke zuiveringszout voor je keuken en badkamer.

6. Make-up – zware metalen

Make-up is een verborgen bron van zware metalen. In het rapport Heavy Metal Hazard: de gezondheidsrisico’s van zware metalen in gezichtsmake-up, hebben ze 49 verschillende make-up items getest, waaronder poeders, mascara, eyeliners, oogschaduw, lippenstift en lipgloss. Uit testen bleek dat vrijwel alle producten schadelijke zware metalen bevat.

• 96 procent bevatte lood
• 90 procent bevatte beryllium
• 61 procent bevatte thallium
• 51 procent bevatte cadmium
• 20 procent bevatte arsenicum

Tip: Dr. Hauschka biedt een goede make-up lijn.

7. Shampoo & huidverzorging – SLS

Meeste shampoo, bodywash en huidreinigers bevatten diverse chemische ingrediënten die schadelijk zijn voor onze gezondheid, waaronder SLS.
Dit staat voor Sodium Lauryl Sulfate of Sodium Laureth Sulfate en wordt toegevoegd omdat het veel schuim produceert en goedkoop is. SLS reinigt zo sterk dat je er ook garagevloeren en motoren mee kunt ontvetten, maar wat nog veel erger is, er is bewezen dat het kankerverwekkend is!

Tip: het merk Aubrey biedt pure, plantaardige, diervriendelijke haar-, en huidproducten. Je vindt deze hier.

8. Tampons & maandverband (bleek en pesticiden)

Tampons en maandverband bevatten schokkende ingrediënten, zoals bleek en pesticiden. Veel vrouwen weten dit niet maar onze maandelijkse hygiëneproducten kunnen diverse ernstige vaginale problemen veroorzaken. Het probleem is dat fabrikanten van tampons en maandverband niet op de verpakking hoeven te zetten waarvan het is gemaakt, maar meeste bevatten dus sporen van chemicaliën omdat het katoen is behandeld met pesticiden, gebleekt met chloor en aangevuld met synthetische stoffen. Meer weten? Bekijk dit inspirerende TEDx Amsterdam filmpje

Tip: kies voor de mooncup of maandverband of tampons van het merk Yoni. Yoni vind je hier in de webshop of vraag ernaar in de winkel!

9. Deodorant (aluminium)

Meeste deodorants bevatten het zeer schadelijke aluminium wat gelinkt is naar kanker en andere gezondheidsproblemen.
De WHO (World Health Organisation) waarschuwt voor het verband tussen aluminium in deodorant, maar ook in bodylotion, lipstick, tandpasta en frisdrank en de Ziekte van Alzheimer en andere zenuwaandoeningen. Aluminium dringt namelijk makkelijk huid en slijmvliezen binnen en tast de zenuwen aan.

Tip: maak zelf je eigen deo. Gebruik hiervoor 2 eetlepels zuiveringszout, 2 eetlepels maïzena (poeder) en 2 eetlepels kokosolie. Voeg eventueel een paar druppels etherische olie toe. Of kijk hier online voor kant en klare natuurlijke deo.

10. Tandpasta (fluoride)

Fluoride is een afvalproduct van de aluminium-industrie en staat erom bekend zenuwen aan te tasten. Het stofje kan stofwisselingsziektes veroorzaken maar ook vruchtbaarheidsproblemen, slaapproblemen, problemen met het centraal zenuwstelsel, hoofdpijnen, maag- en darmstoornissen etc. Het is een goedje wat niet in ons lichaam thuis hoort, ook niet in kleine mate. Ikzelf heb jaren lang met darmproblemen rondgelopen, niet wetende dat ik een fluoride ophoping had. Door een Vega test kwam ik hierachter en kon ik maatregelen treffen.

Wil jij jezelf ook beschermen en weten welke stoffen in huis-, tuin en keukenproducten nog meer schadelijk voor je zijn, dan raad ik o.a. het boekje “Gif in en om uw huis” aan. Je kunt deze hier bestellen.

Laten we met z’n allen de wereld gezonder, schoner en puurder maken. Dit kunnen we elke dag doen door te leren, door bewuste keuzes te maken en te vragen naar goede producten. Wij als consumenten bepalen tenslotte het aanbod.

Pin It on Pinterest